Skip to main content

Geçtiğimiz aylarda Sakarya’da bir amatör lig takımı, futbolcu transferinde ücreti Bitcoin olarak ödemiş ve bu durum Japonya’dan bile gazetecilerin bu takımı haberleştirmesine sebep olmuştu. Benzer şekilde düğünlerde damada Bitcoin gönderen erkek tarafını da haberlerde okumaya başlamıştık. Geçtiğimiz hafta bu minvaldeki haberlere bir yenisi daha eklendi ve “Küçük Emrah” olarak ünlenen Emrah Erdoğan, yurtdışındaki konser teklifleri için firmalardan 30 Bitcoin istediği ortaya çıktı.

Yasal mı?      

Bitcoin’in yasal olmadığına dair, en azından ülkemizde, bir düzenleme yok. Fakat 2013 yılında BDDK tarafından yapılan basın açıklamasında siber saldırılara karşı dijital cüzdanınızın devlet güvencesi altında olmadığı belirtilmişti.

Açıklamada, “Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığında güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemektedir.” ifadeleri yer alırken; dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinden habersiz usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülememesinden bahsedilmişti.

Kriptopara Nereye Gidiyor?

Hükümetlerin çeşitli yasal girişimlerle önünü kesmeyi hedeflediği ve bunu da kısa ölçekte hisse kaybı yaratarak bir nebze başardığı kriptopara piyasası, bu hisse ve prestij kaybını sonradan telafi etmişe benziyor.

Öyle ki, ülkemizde bile kriptopara transferleri ve benzeri işlemler için çeşitli danışmanlık firmaları kurulmuş durumda. Bitcoin ve benzeri kriptoparaların geleceği, farklı sektörlerden alacakları desteklerle en azından yakın dönemde parlak gözüküyor.

Konser vermeseniz de veya bir takıma transfer olmasanız da, bir gün işvereniniz size maaşınızı Bitcoin ile ödemeyi teklif edebilir. “Olmaz öyle şey!” diyorsanız, bir düşünün: Son on yılda, teknoloji ekseninde “Olmaz” denilen neler gerçekleşti?

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 9 Mart 2018 tarihinde yayımlanmıştır.