Siz bilindik ve kilometrelerce mesafeden tanınan sosyal medya teknikleri ile ürününüzü ya da hizmetinizi pazarlamaya çalışırken, en önemli rakibinizin Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle satış ve pazarlama süreçlerini çağa adapte ettiğine tanık oluyorsunuz. Bu çarpıcı öne geçişi izlerken, bu olayın arkasında teknolojinin hakkını veren bir uzmanın olduğunu duyuyorsunuz. Aynı uzman sizinle de görüşmüştü, ancak daha sonra rakibinizde işe başlamış. Böyle bir olay karşısında ne hissedersiniz?
Dünyanın en köklü şirketlerinden 3M’in efsanevi yöneticisi William L. McKnight, iş dünyasının insani boyutu üzerine sözleri ve kendine has yönetim metodolojisiyle tarihin en önemli iş insanları arasında ayrı bir yere sahiptir. Bizim radarımıza giren ise şimdilik yalnızca tek bir sözü olsun; “İyi insanları işe alın ve onları rahat bırakın.”.
McKnight’ın ne demeye çalıştığını anlatmaya çalışmaya ya da üzerine onlarca söz söylemeye gerek yok. En iyilerle çalışmanın önemi, teknolojinin yükselişi ile birlikte giderek artıyor. Birçok konvansiyonel meslek dijitalleşirken, saymakla bitmeyecek kadar yeni ve teknoloji temelli mesleğin de doğduğu bir çağı yaşıyoruz. Peki şirketleri geleceğe taşıyacak kadrolarınızı kurarken, en iyi teknoloji geliştiricileri sizinle çalışmaya nasıl ikna edeceksiniz?
Marka’dan İşveren Markası’na
Eskiden en iyileri işe almak için marka olmak yeterdi, ancak şimdi daha fazlası gerekiyor. Çalışanlar ve çalışan adayları öncelikle şirketinizin ne iş yaptığına değil, nasıl bir işveren perspektifi olduğuna bakıyor. Özellikle teknoloji temelli şirketler sundukları çalışma deneyimini ön plana çıkararak marka algısına yeni bir boyut daha ekliyorlar. Apple, Google ya da Facebook’un ana işleri haricinde çalışma ortamları ile sürekli gündemde olmalarını bir tesadüf mü sanıyorsunuz? Geleceğin şirketleri yalnızca birer marka olmanın ötesine geçiyor ve ilham veren birer işveren olarak yeniden markalanıyor.
Bugününüzü değil, Geleceğinizi pazarlayın!
Dünyanın en büyük şirketleri listesinin zirvelerinde yaşanan son 20 yıllık değişime hiç göz attınız mı? Bir göz atın, enerji ve üretimin yerini teknolojinin nasıl almaya başladığını görün. Yaşanan bu değişim bir yana, gelecekte yaşanacak değişimin temelleri bugün nasıl atılıyor bir de bunun üzerine düşünün. Yeni neslin yetenekli teknologları, eğer Apple ya da Google değilseniz, sizin şirketinizin ne kadar büyük olduğunu değil, gelecek planlarınızın neye benzediğini merak ediyor. Evet iyi ya da kötü gelecekte de var olacak bir şirket olabilirsiniz, ama en iyiler var olmakla yetinmek istemiyorlar.
Yaratıcı Özgürlük
En iyilerle çalışıyorsunuz ama şirketiniz yaratıcılığı tetikleyen ve destekleyen bir özgürlük ortamı sunmuyor mu? O zaman neden en iyileri arıyorsunuz ki, yalnızca görev bilincine sahip yetenekler sizin yönetim stratejinize daha uygun görünmüyor mu sizce de? Çarpıcı yenilikler; yeterince denemeden, daha da hırslanacak şekilde yanılmadan ve ‘aşılamaz’ denilen sınırları zorlamadan kendilerini size göstermezler. En iyileri işe alıp, onları rahat bırakmanın mantığı başka ne olabilirdi ki!
Bu yazı Dünya Gazetesi’nde yayımlanmıştır.
Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
CIO