Her güne yeni bir bilimsel ve teknolojik gelişmeyle uyanmaya devam ederken, bu gelişmelerin en ilgi çekici ve düşündürücü olanlarını bu köşeye taşımaya çalışıyoruz. Bu hafta da geleceğin ayak seslerini takip etmeye devam ediyoruz.
Notaların geleceği
Yapay zeka tarafından işsiz bırakılacaklar kervanına besteciler de mi katılıyor? Kulağa tuhaf gelse de, yapay zeka teknolojileri müzik alanında da kendini gösteriyor. Nispeten popüler bir örnek olarak öne çıksa da Amerikalı Youtuber Taryn Southern tarafından tasarlanan müzikal yapay zeka uygulaması “I AM AI”ın (Ben yapay zekayım) bestelerinden oluşan albüm Ağustos ayında dinleyicilerle buluşmuştu.
Her ne kadar bu örnek birçok başka ciddi ve bilimsel çalışmanın yanında çok daha popüler kültüre ait dursa da, müzik ile yapay zekanın ilişkisi çok daha büyük potansiyeller barındıran bir ilişki olarak görülüyor.
Dijitalleşen müzik endüstrisi, kayıtların analogdan dijitale kaymasının ötesinde, müzikal üretime ilişkin birçok işlemin algoritmalar yardımıyla otomatik olarak çözüldüğü bir alan olarak yükseliyor. Müzik ve teknolojinin asla ayrılamayacak iki unsur olarak birbirlerine olan aşkları, bilinen ve potansiyellerini ortaya çıkarması beklenen bir gerçeklik.
Mikroçip İmplantı Koptu Geliyor
Gün geçmiyor ki Black Mirror’dan fırlamış gibi duran bir haberler karşı karşıya kalmayalım. Avustralya’nın Melbourne şehrinde 2018 Şubat’ta düzenlenecek olan teknoloji festivali Pause, katılımcılara bilet vermek yerine vücutlarına mikroçip yerleştirecek. Festivale VIP olarak katılacak 10 kişi, Near Field Communication (NFC) tarafından ellerine çip yerleştirilmesi için gönüllü oldu.
Günlük hayatta gerçekleştirilen birçok işlemde kullanılabilecek olan mikroçiplerin yerleştirildiği kişiler dört ay boyunca hayatlarını bu çiplerle sürdürecekler. Daha sonrasında ise implant teknolojileri uzmanı Kayla Heffernan eşliğinde gerçekleştirilecek bir panele katılacak olan gönüllüler, festival katılımcıları ile çiplerin kullanışlı olup olmadığına ilişkin güncel ve gerçek tecrübelerini paylaşacaklar.
Bitcoin ne olacak?
Üzerinde genel bir uzlaşıya varılamayan en önemli gündem maddelerinden olan Bitcoin, varlığını ve işin sonunun nereye varacağını tartışanlara rağmen önlenemeyen yükselişini sürdürmeye devam ediyor.
Kripto para piyasalarını takip eden ve veriler aktaran Coinmarketcap sitesine göre kripto para pazarı 200 milyar dolar değerini ilk defa aşarak bir rekora imza attı.
1100’den fazla kripto para çeşidinin bulunduğu bu piyasada zirveyi Bitcoin göğüslüyor. Yalnızca son bir haftada 1500 dolara yakın değer kazanan Bitcoin, 7500 dolar civarından işlem görerek yatırımcısını sevindirirken, işlem gören bağımsız kripto paralara güvenmeyen yorumculara göre her balon gibi doğal sınırlarına ilerliyor. Yalnızca son bir haftada piyasaya giren para miktarının 35 milyar dolar civarında olduğu ve bunun yaklaşık 32 milyar dolarlık bölümü ile Bitcoin yatırımı yapıldığı belirtiliyor.
Kripto para pazarı büyümesini sürdürürken, Bitcoin’in balon olduğunu düşünenler arasına finans dünyasından iki önemli isim daha katıldı. İsviçre merkezli Credit Suisse CEO’su Tidjane Thiam ve ING Bank CFO’su Koos Timmermans. Thiam, Bitcoin pazarındaki hareketliliğin para kazanmak dışında bir motivasyona işaret etmediğini belirterek, bu durumun tam da balon ve spekülasyonun tanımı olduğunu belirtirken; Timmermans ise kripto paraların yalnızca bir değişim aracı olması gerektiğini belirterek, bu pazara yatırımın tehlikelerine doğrudan değinmeden işaret etmekle yetindi.
İlerleyen günlerde neler yaşanacağını bilmesek de, Bitcoin’in finans uzmanlarının dilinden kurtulamayacağı açık görünüyor.
Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 10 Kasım 2017 tarihinde yayımlanmıştır.
Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
Müşteri İlişkileri ve İş Geliştirme Yöneticisi