Daha önce bu köşeye de birçok kez konu olan yapay zeka teknolojilerinde ahlaki ve etik yaklaşımlar, dünya gündeminde gitgide daha fazla yer buluyor.
IBM, Microsoft, Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi şirketleri temsil eden Washington merkezli Bilişim Teknolojileri Endüstrisi Konseyi (Information Technology Industry Council), yapay zeka geliştirirken göz önüne alınacak etik ilkeleri yayınladı.
Yapay zeka teknolojilerinin toplumsal etkileri konusunda artan endişeleri ortadan kaldırmaya çalışan Konsey’in başkanı Dean Garfield, üretime ve tasarıma odaklanırken insani ve toplumsal kaygıların göz ardı edilemeyeceğini söylüyor.
Konsey’de belirlenen ilkelerden bazıları ise şöyle:
- Otomatik karar alan sistemlerde önyargı, eşitsizlik ve diğer olası zararları azaltılması sağlanacak.
- Otonom kararlar insanların verdiği kararların yerine geçtiğinde ortaya çıkacak sorumluluk sorunları ile ilgili endişeleri gidermek için “makul bir hesap verebilirlik çerçevesi” bulunacak ve uygulanacak.
- Yapay zeka sistemlerinin oluşturabileceği olası zararları önlemek için, verilerin dikkatli şekilde kullanılması teşvik edilecek.
Konsey’in belirlediği ilkeler Isaac Asimov’un ortaya koyduğu Üç Robot Yasası kadar doğrudan bir koruma alanı sağlamasa da, toplumun teknolojiden kaynaklanan kaygılarını gidermek adına olumlu bir çalışma olduğunu kabul etmek gerek. Sonuçta, ‘Geleceğin Hukuk’u da bu prensipler doğrultusunda şekillenecek.
Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 3 Kasım 2017 tarihinde yayımlanmıştır.
Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
Müşteri İlişkileri ve İş Geliştirme Yöneticisi