Skip to main content

BBC, 2017’nin en çarpıcı bilim haberlerini derledi. Bu haberler, 2018’de bizi bekleyenlerin sadece birer öncüsü mü; yoksa 2018’de daha düşük çevre haberleri mi bizi bekliyor?

  • Yıldız Savaşları

2017’de, Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki nötron yıldızının 130 milyon yıl önceki çarpışmasıyla meydana gelen yerçekimsel dalgalar keşfedildi. Bu dalgalar, birbiriyle çarpışan kara delikleri ve yıldız çekirdeklerinin çökmesi gibi evrendeki şiddetli olaylar nedeniyle uzayzamanın dokusunda görülen kıpırtıları da temsil ediyor. Altın ve platin gibi ağır kimyasal elementlerin, nötron yıldızlarının çarpışarak birleşmesiyle evrene yayılabildiği de bu buluşla ortaya çıktı.

  • Hoşçakal Cassini!

Satürn’ü araştırmakla görevli Cassini uzay aracı, yok olmasına neden olacak rotaya girdi ve ölüm dalışını gerçekleştirdi. Cassini’nin görevi sırasında güneş sisteminin en büyük ikinci gezegeni hakkında bulduğu heyecan verici keşifler ve Satürn’ün uyduları üzerinde yürüttüğü yaşanılabilirlik araştırması büyük fark yarattı. Titan isimli uydunun, tıpkı gezegenimiz gibi mevsimsel bir döngüsü olduğu ortaya çıktı…

  • Küresel Isınma

ABD Başkanı Donald Trump’ın, seçim vaatleri arasında olan Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi çevreciler tarafından ciddi tepki topladı. Hatta öyle ki, Beyaz Saray’ın danışmanlar kurulunda yer alan Elon Musk ve Bob Iger, görevlerinden istifa etti.

  • 7 Tane Daha Dünya mı?

Gökbilimciler Güneş Sistemi dışındaki bir yıldızın etrafında Dünya büyüklüğünde yedi gezegen keşfetti. Trappist-1 yıldızının yörüngesinde bulunan bu yedi gezegenin sadece üçünde yaşama elverişli koşulların olduğu ifade edildi.

  • Beşikteki Yeni Bebekler

İnsanlığı beşiği olarak tanımlanan, Doğu Afrika’daki bir noktadan yayılan insanlara dair teori, rafa kalkmaya hazırlanıyor. Kuzey Afrika’da bulunan beş yeni Homo Sapiens fosili, ilk insanların tahmin edilenden 100 bin yıl önce ortaya çıktığını gösterdi!

  • Ziyaretçi

Ekim 2017’de, teleskoplar ilk kez yıldızlararası bir astreoidi yakaladı. Hawaii’deki araştırmacılar hızı ve yörüngesiyle Güneş Sistemi dışından geldiğini tespit ettikleri bir nesneyi keşfetti. Enine göre boyu 10 kat daha uzun olan bu asteroide, “uzaktan ilk kez gelen ulak” anlamına gelen ‘Oumuamua’ adı verildi.

 

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 29 Aralık 2017 tarihinde yayımlanmıştır.