Skip to main content

Google tarihi bir davayı kaybederek İngiltere gündemine oturdu. İki iş adamı karıştıkları eski bir suç için haklarındaki haberlerin Google’dan kaldırılması için başvurmuştu. Google ise haberlerde ‘önemli kamu yararı’ olduğu gerekçesiyle içerikleri arama motorundan kaldırmadı. Bunun üzerine konu mahkemeye taşındı. Geçtiğimiz hafta ise mahkeme iş adamlarını haklı buldu ve Google’ı bahse konu içerikleri kaldırmaya mahkum etti. Suçun üzerinden çok zaman geçtiği ve artık erişilmesinin anlamlı olmadığı kanısına varıldı.

Google yetkilileri ise verilen karar için olumlu ya da olumsuz bir geri bildirimde bulunmak yerine, yeni bir tartışmanın yolunu açtılar. Davanın konusu olan ‘Unutulma Hakkı’nın altını çizen yetkililer, bu hak üzerine ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söylediler. Ancak unutulma hakkının, halkın yasal bilgilere ulaşma hakkını engellememesi gerektiğinin de altını çizdiler. Bir suçlu suçuna ilişkin cezayı çektikten sonra, bu suça ilişkin bilgilerin yok edilmesini isteyebilir. Peki kamuoyu bu bilgiye ulaşamayacağı için, aynı suçun tekrarlanmasına neden olabilecek durumların yaşanmasının önü açılmış olmaz mı?

Yalnızca Avrupa’da 2 milyon bağlantı için Google’a içerik kaldırma talebinde bulunulmuş. Bu başvuruların yüzde 8’i çeşitli suçlara ilişkin, yüzde 7’si ise kişisel haberler olarak kategorize edilmiş. Unutulma, haber alma, mahremiyet gibi birçok konuda ‘hak’ sahibiyiz. Peki hepsi birden mümkün mü?

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 20 Nisan tarihinde yayımlanmıştır.

Umut ÖZBAĞCI
Datassist Bordro Servisi
CIO