Skip to main content

Tekerleğin icadından bu yana, teknoloji sürekli olarak gelişim içerisinde oldu, şüphesiz. Bu gelişimle beraber gelen değişimler, insanoğlunun birçok kültürünün de değişmesini sağladı.

15-20 sene gibi kısa bir süre içerisinde cep telefonları yaşamımızın içerisine hızlı bir giriş yaptı. Cep telefonları önceleri sadece kablosuz telefonken; şimdi ise hayatımızın en büyük asistanı oldu. Sabah bizi uyandıran, verdiğimiz komutla faturalarımızı ödeyen, yemek siparişimizi veren ve daha sayısız konuda elimiz ayağımız oldu…

Cep telefonlarının, hele bir de akıllı cep telefonlarının hayatımızı kolaylaştırmadaki örnekleri saymakla bitmeyecek kadar çok. Her teknoloji ürünü gibi akıllı cep telefonları da, kendi teknoloji altyapılarına yeniliyorlar. Şüphesiz ki, hayatımıza yeni yeni girmeye başlayan robot teknolojisi hakkında oldukça fantastik teoriler varken, her üst sürümle eskiyen akıllı cep telefonlarının, robot teknolojisine karşı nasıl bir rekabet yolu izleyeceği merak konusu oluyor. İleride mikro robotların birçok alanda yerini alacağı ve bu mikro robotların kan hücrelerimizin bile içine girip tedavi uygulayabileceği söyleniyor.

Teknoloji her zaman gelişiyor; evet ama bu bir yandan da dünyanın gittikçe büyüyen bir teknoloji çöplüğü haline gelmesini mi sağlıyor?

Bugün telefon güncellemelerini bekleyen insanlar, bundan 20-30 sene sonra da, ellerindeki robotların güncellemelerini bekleyecekler. 30 sene sonranın büyükbabaları torunlarından, robotların güncellemelerini yapmalarını isteyecekler. Hatta otomatikleşen teknoloji, güncellemeyi bile ortadan kaldıracak.

 

 

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 25 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

 

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
CIO