Skip to main content

Beyaz yakalı için bazen korku dolu bir kabusa, bazense rengarenk bir rüyaya dönüşebilen performans görüşmeleri bu hafta Elon Musk aracılığıyla tüm dünyanın gündemindeydi. Tabi özne Elon Musk olunca, performansa dayalı hedefler ve etki süresi de ona göre oluyor.

Tesla, Elon Musk liderliğinde 59 milyar dolar değerlemeye ulaşmış durumda, ancak daha fazlası da oldukça mümkün görünüyor. Hedeflerinden ve başarılardan uzaklaşmak istemeyen Tesla yönetim kurulu, Musk’ı şirkette kalmaya ikna etmek adına masaya oturdu.

Musk performansa dayalı ve hayal edilemez büyüklükte kazançları öngören bir ödeme paketi ile Tesla’da 10 yıl boyunca görev almaya devam edecek. Şirket değeri 650 milyar dolar olana dek aşamalı kazançlar sunan bu paket, nihai hedefe varılırsa Musk’ı multi milyarder yapacak bir anlaşma. Tabi bu iyi senaryo. Tesla hisseleri 100 milyar dolardan yukarı çıkmazsa Musk’ın, Tesla CEO’su olarak ortaya koyduğu 10 yıllık çalışmanın hiç bir getirisi de olmayacak.

Şuan Tesla’da yüzde 20 oranında hisseye sahip olan Musk, şirketin hisse bedeli 650 milyar olmasıyla elindeki hisseler ve kazanacağı performans ödülleri ile 200 milyar dolara yakın bir Tesla hissesini elinde tutuyor olacak.

Bu hedeflerin altına imza atmak için hem agresif hem de gerçekçi olmak gerekiyor. İkisi bir arada olabildiğinde ise zaten hiçbir hedef engel tanımıyor. Hedefler tamam, 2028’de Elon Musk’ın performans değerlendirmesinde görüşmek üzere.

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 2 Şubat 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
Müşteri İlişkileri ve İş Geliştirme Yöneticisi