Skip to main content

Yapay Zeka hakkında teknoloji devlerinin tartışmaları ve yaşanan ‘korkutucu’ addedilen gelişmeler bir yana, iki yıldır sanata yönlendirilen yapay zekalar yeni bir tartışma başlatacağa benziyor.

Georgia Teknoloji Üniversitesi’nin çalışması olan Şehrazat adı verilen yapay zeka, interaktif macera kitapları için hazır hikâyeleri işledi ve senaryolaştırdı. Bu gerçekleştiğinde, takvimler 2015’e işaret ediyordu. Dahası hikâyeler üzerinde yapılan deneylerde deneklere gerçek yazarların hikâyeleri ile Şehrazat’ın ürettiği metinler rast gele gösterilerek mantıksal hataları analiz etmeleri istendi. Şehrazat’ın ürettiği metinler, çok daha mantıklı olarak algılandı…

Yapay Zeka şiir de yazdı…

2016’da ise Google’ın üzerinde çalıştığı yapay zeka botu, 2856 tane aşk romanı ‘okuduktan’ sonra bir şiir yazdı. Kendisine bir başlangıç ve bitiş cümlesi verilen yapay zekadan, on üç cümle kullanması istenmiş. AI isimli yapay zeka ise, ekibi şaşırtacak şekilde düz yazı değil de şiir yazmış! Şiirden bir kısım ise şu şekilde paylaşıldı:

Uzun süre sessizdi

Bir süreliğine sessizdi

Bir an için sessizdi

Karanlık ve soğuktu

Duraksadı

Sıra bana gelmişti

Gene aynı yıl, edebiyat çevrelerinin üzerinde sıkça tartıştığı ‘ödül’ konusuna yeni bir boyut geldi. Japon yapay zeka programının yazdığı kısa roman, 3. Nikkei Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülleri’nde ön elemeyi geçti ve ödül listesine yaklaştı! Romanın ismi de hayli ironik: “Bir Bilgisayar Roman Yazdığı Zaman”

2016’nın sonlarına doğru, yapay zekanın sanatı başka bir boyut kazandı. Sunspring adını taşıyan bilim kurgu kısa filmi yayınlandı. Bu kısa film, bir yapay zekanın senaryosundan çekildi! Kısa filmi izlemek için kare kodu telefonunuza okutabilirsiniz.

Siz ne dersiniz? Geleceğin en çok “kazanan” ressam veya yazarlarının yapay zeka olma ihtimali var mı? Yoksa zaten kendi para birimlerini oluşturur ve dünyanın en zengin grubunu mu yaratırlar?

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 18 Ağustos 2017 tarihinde yayımlanmıştır.