Skip to main content

Geçtiğimiz haftalarda ABD Federal İletişim Komitesi (FCC), 2015 yılında getirilen ağ tarafsızlığı düzenlemesini kaldırmıştı. Yeni düzenlemeyle internet servis sağlayıcıları bağlantı yavaşlatma, engelleme ve ücrete göre önceliklendirme gibi uygulamalar yapabileceği biliniyor. ABD halkı düzenlemeye büyük tepki gösterse de, henüz bir değişiklik söz konusu değil.

Bu düzenleme en büyük faydayı teknoloji odaklı büyük şirketlere sağlayacak olsa da tepkiler tam tersi oldu. Söz konusu karara net şekilde tepki gösteren Netflix, uzun sürecek bir hukuk savaşının başlangıç fitilinin ateşlendiğini düşünüyor. Twitter ise kararı özgür ifade ve girişimlere vurulan bir darbe olarak nitelendiriyor. Amazon, Microsoft gibi şirketler de kararın karşısında yer alıyor.

İnternet servis sağlayıcılar ise ağdaki tarafsızlığı zedeleyecek yeni gelirleri ile yapacakları yatırımların, zaten çok iyi bir erişim altyapısına dönüşeceği konusunda hemfikirler. Örneğin; telekomünikasyon şirketi Sprint, rekabetin gelişimi tetikleyeceğini söyleyerek kararın yanında olduğunu belirtiyor. Bir diğer telekom şirketi AT&T de kararı destekleyerek, bugüne kadar nasıl internet trafiğine zarar verici bir yaklaşımda bulunmadıysa aynı şekilde hizmet vermeyi sürdüreceğini belirtiyor.

Olumlu olumsuz tüm bu görüşlerin ötesinde ise, internet trafiğini yaratan son kullanıcılar kadar internetle varolan şirketlerin de yeni gider kalemleri karşısında teyakkuzda olduğunu gösteriyor.

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 5 Ocak 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
Müşteri İlişkileri ve İş Geliştirme Yöneticisi