Skip to main content

Teknoloji şirketlerinin akıllı tüketici araçlarına yaptığı yatırımlar gün geçtikçe artıyor. 2017’de 27,5 milyar dolara karşılık gelen akıllı eve yönelik küresel pazarın, 2022’de iki katına çıkması bekleniyor. Bu durumun öncülerinden birisi ise Amazon.

Amazon, 2018’de ilk olarak akıllı kombileri ile öne çıkan Nest şirketinin ürünlerini satmayacağını duyurdu. Peşinden, akıllı kombi alanında üretim yapan bir başka şirkete, Ecobee’ye, 61 milyon dolar yatırım yaptı.

Toronto merkezli Ecobee, bu yatırım ile 146 milyon dolarlık bir yatırıma ulaşarak finansman turunu kapattığını duyurdu. Amazon’dan başka North Leaf Capital Partners, Ontario Capital Growth Corportation, Tech Capital ve GXP Investmenst’ın da yatırımcıları arasında olduğu açıklandı.

Şirketin iş alanı, tüm ev ses kontrolü vizyonunu genişletmeye ve daha fazla yapay zeka formunu birleştirecek teknolojilere uzanıyor. Öyle ki, Alexa destekli akıllı ışık anahtarı “Ecobee Switch Plus”, çok yakında piyasaya sürülecek.

Amazon’un yatırım kanalı Alexa Fund, Ecobee’ye ilk kez yatırım yapmadı. 2016 yılında da 35 milyon dolarlık yatırım yapan Amazon; 2015 yılından bu yana toplamda robotik şirketler kapsamında 200 milyon dolara ulaşan bir destek sağlayarak akıllı ev donanım ve oyun üreticilerine kadar ses kontrolü ile ilgilenen bir dizi girişimde adını duyurdu.

Keza 2014 yılında sesli komutlara karşılık veren akıllı hoparlörü Echo’yu tanıtan Amazon; bu tarihten bir yıl sonra ise Alexa Voice Service’ın geliştirici önizlemesini kullanıma açmıştı. Geliştiricilerin, kendi sesli asistan uygulamaları ve cihazlarını geliştirmelerine olanak sağlayan bu program ücretsizdi. Bu adımıyla Google ve Apple’ın bir adım önüne geçen Amazon; o günden bu yana akıllı ev teknolojilerine yaptığı yatırımları asla kesmedi.

Bu yazı Dünya Gazetesi’nde 16 Mart 2018 tarihinde yayımlanmıştır.