Skip to main content

Forbes en başarılı 100 şirket kurucusu üzerine yaptığı bir araştırma ile, başarıyı global bir şirket kurmak olarak ele alıp sorularımızı yanıtlamaya çalışmış gibi görünüyor. En başarılı 100 kurucu listesinde yer alan kurucuların biyografilerine göz atınca, global anlamda başarılı bir şirket kurmak için en yaygın yaşın 35 olduğu görülüyor. Aralık olarak bakacak olursak da bu şirketleri kuranların yaş aralığının 25-44 arasında dağıldığını görüyoruz.

Başarılı olmak için 19 yıllık bir aralık olduğunu düşünmek daha ferahlatıcı olabilir. Üniversiteden yeni mezun olmuş birinin önünde 20 yıldan uzun bir ‘başarma’ süreci olduğunu da düşünebiliriz. Ama başarıya hangi yaşta ulaştığınızdan daha önemli bir şey varsa, o da başarınızı sürdürüp sürdüremediğiniz olmalı.

Dell’in kurucusu Michael Dell, şirketini kurduğunda henüz 18 yaşında bir gençti. Facebook ise Mark Zuckerberg henüz 19 yaşındayken kuruldu. Son bir örnek daha mı? IBM kurulduğunda kurucu Charles Flint 61 yaşındaydı. ‘Yaşlanıyorum ve sanırım artık hiç şansım yok!’ diyerek kaderi küstürmenin gerçekten bir anlamı var mı sizce? Biraz uzaktan bakınca pek yokmuş gibi görünüyor.

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 10 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
CIO