Skip to main content

Gün boyu karşısında oturduğumuz bilgisayarlarımız, elimizden hiç düşürmediğimiz telefonlarımız ve kolumuza taktığımız akıllı saatlerimiz ve günün her anında bir şekilde maruz kalmayı başardığımız çevrimiçi cihazlarla teknoloji çağını yaşıyoruz. Ama bu kadar teknoloji ve dolayısıyla bu kadar sanal iletişim bizi ‘Gerçek’ ilişkilerden uzaklaştırıyor ve stres yükümüzü artırıyor olamaz mı? Bu soruya adeta bağırarak ‘Evet’ yanıtını verenleri mutlu edecek bir fikri ortaya koymanın zamanı gelmedi mi?

Kilo aldığımızı ya da iştahımızın fazla açıldığını düşündüğümüz zamanlarda nasıl oluyor da beslenmemizi düzenlemek, detoks yapmak aklımıza geliyorsa; sanal iletişime ve özellikle sosyal medyaya fazlaca vakit ayırmaya başladığımızda çevrimiçi iştahımızı da kontrol altına almak neden aklımıza gelmiyor?

İnsanların gerçek hayatta daha çok yer almak ya da sosyal medyanın getirdiği stresten arınmak için bir süre boyunca telefon, bilgisayar ya da oyun konsolları gibi elektronik aletleri kullanmamasına ‘Dijital Detoks’ deniyor. Dijital ekranlardan ve teknolojiden feragat edip, ‘Eski Dünya’nın tadını çıkarmaya ne dersiniz. Facebook, Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya hesaplarınızla olan ilişkinizde de iplerin sizin elinizde olmasında fayda var.

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 8 Aralık 2017 tarihinde yayımlanmıştır.

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
Müşteri İlişkileri ve İş Geliştirme Yöneticisi