Skip to main content

Türkiye’nin en başarılı 50 üniversitesinde lisans eğitimi almış, 18-25 yaş arası 5000’den fazla genç ile gerçekleştirilen bir araştırma, en çok çalışılmak istenen işleri ortaya koydu.

İnsan Kaynakları profesyonellerinin %66’sı pozisyonları uygun adaylarla dolduramadığını belirtirken, ortalama iş değiştirme süresi 1,5 yıla düşmüş durumda. Y kuşağı da her kuşak değişiminde olduğu gibi, iş hayatına yeni sancılar getiriyor.

Araştırma ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Teknolojinin ve dijitalizasyonun ışığında değişen dünyanın iş yaşamını da nasıl etkilediği herkesçe bilinse de, tercih edilmeleri üzerinden farklı bir gözle bakümkün. Bölüm fark etmeksizin ortaya koyulan oranlar, Türkiye’nin en başarılı 6 üniversitesinden mezun olmuş adayların sırasıyla pazarlama, Ar-Ge, Finans, Mühendislik ve Satış alanlarında çalışmak istediğini gösteriyor. Kadın yeteneklerin tercihleri İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim ve Reklam olarak görülürken; erkekler Finans, Bilgi teknolojileri ve Satış alanları ile öne çıkıyor.

Araştırma, kendi mesleğini yapmak konusunda en öne çıkan bölümün mühendislik alanları olduğunu gösteriyor. Ar-Ge ve Üretim alanlarının da mühendislik bölümlerinden mezun olan adayların tercihleri olduğu görülüyor.

Doğru yetenekleri iş hayatında en etkin olacakları alanla buluşturmak için oldukça zorlu bir çaba göstermesi gereken İşe Alım uzmanlarını çok kolay günler beklemiyor. Yeteneklerin şirketlere kazandırılması konusundaki rekabet, en önemli ‘İş Hayatı’ konularından biri olacak gibi görünüyor.

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 4 MAyıs 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Umut ÖZBAĞCI
Datassist Bordro Servisi
CIO