Skip to main content

Google’ın her yıl mayıs ayında düzenlediği geliştirici etkinliği Google I/O, Google CEO’su Sundar Pichai’nin konuşmasıyla başladı. Yapay zeka üzerine çalışmalara ve mobil işletim sistemlerine ilişkin merakla beklenen gelişmeler de sunuldu.

Etkinliğin en ilgi çeken konularından biri elbette Android P oldu. Mobil işletim sistemi Android’in en yeni sürümü olarak sunulan Android P ilk kez vitrine çıktı ve arayüzün nasıl görüneceğine ilişkin de bilgi verilmiş oldu. Android kullanıcılarının alıştığı üç tuşlu gezinti çubuğu tarihe karışacak gibi görünüyor. Telefon kullanımına ilişkin birçok bilgiyi sunan Dashboard ise, oldukça etkili bir kişisel telefon kullanım bilgileri ekranı olacak gibi görünüyor. Telefonu kaç kez açtınız, hangi uygulamayı ne kadar süre kullandınız, ne sıklıkta etkileşime girdiniz takip etmek kolaylaşacak. Android P ile bağımlı değil etkin kullanıcı olmanız isteniyor gibi görünüyor. Bu yaz yayınlanması beklenen Android P’nin beta sürümü Google, Nokia, Sony gibi birkaç markanın belirli modelleri için yayınlandı bile.

Etkinliğe ve sonrasında gündeme damga vuran ise Google Assistant’a eklenmesi beklenen Duplex oldu. Duplex, randevu alma ya da rezervasyon yaptırma gibi işlemlerinizi sizin adınıza yapan yapay zeka tabanlı bir uygulama. Randevu almak deyip bunu basite indirgemiş olmayalım. Etkinlikte Pichai’nin yayınladığı bir videoda, Duplex teknolojisini gösterdi. Kuaför randevusu talebiniz için kuaförünüzü arayan ve istediğiniz güne/saate randevunuzu alan sanal bir kişisel asistan.

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 18 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
CIO