Skip to main content

Teknoloji hayatın her alanını etkilese de en huzur verici haberler sağlık konusundakiler oluyor. Teknolojinin iş dünyasıyla kesişiminden bahsederken akla genelde masabaşı iş süreçlerini kolaylaştıran gelişmeler gelse de, aslında yoğun fiziksel aktivite gerektiren iş alanlarında da müthiş gelişmelerin önü oldukça açık.

Önlemler alınarak olumsuz durumların bertaraf edilebileceği alanlardan biri de elbette iş kazaları. İnşaat işçilerinin çalışırken bir iş kazasına maruz kalma ihtimalinin diğer işçilere kıyasla çok daha fazla olduğu aşikar… Boston merkezli bir inşaat şirketi olan Suffolk, şantiyelerinde çekilen fotoğrafları analiz edip güvenlik tehlikelerine bakarak tarama gerçekleştiren ve ardından da fotoğrafları kaza kayıtlarıyla ilişkilendiren bir algoritma geliştiriyor.

Bir başka araştırma ile de artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri ile çalışma koşullarının deneyimlenmesi ve olası risklerin oluşmadan bertaraf edilmesi için alternatif yollar belirleniyor.

Bu haberler yalnızca bir başlangıç. Çok daha fazlasını geliştirmek üzere düşünmek gerekiyor. Çalışan sağlığı ve iş kazaları konusunda biraz düşününce, yapılabilecek teknolojik geliştirmelerin neredeyse sınırsız olduğu tahmin edilebiliyor. Gelecekte fiziksel koşulları zorluklar barındıran iş alanlarının bugün olduğu kadar tehlikeli olmayacağı görülebiliyor. Peki bu işler için insana ve insanın işgücüne ne kadar ihtiyaç duyulacak onu elbette bilemiyoruz.

 

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 29 Haziran 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

 

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
CIO