Skip to main content

Amazon’un kasasız mağaza projesi olarak anabileceğimiz Amazon Go, ilk mağazasını bu yılın başında ABD’de Seattle eyaletinde açmıştı. Müşteriler kendilerine özel QR kodlarla markete giriş yapıyor. Raflardaki ağırlık sensörüyle beraber çalışan tepe kameraları kişilerin hangi ürünleri aldığını takip ediyor. Alışveriş bittiğinde de kasada kuyruk bekleme derdi olmadan müşteriler çıkıp gidiyor. Amazon Go’nun ardındaki yüksek teknoloji, raflardan alınan ürünlerin ücretini otomatik olarak kişilerin hesabından çekiyor. Geleceğin mağazaları böylece neye benzeyeceğini göstermeye başlıyor.

Elbette Amazon’un bu atılımı teknoloji dünyasından rakiplerini de benzer hedeflere itiyor. Yeni haber Microsoft’tan geldi. Reuters’ın haberine göre Microsoft da Amazon Go’ya benzer bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Habere göre, Microsoft Business AI içerisinde perakende teknolojileri üzerine çalışan bir ekip oluşturuldu. Microsoft CEO’su Satya Nadella ise herhangi bir veri aktarımı yapmadan kameraları kontrol edebilen tesis içi bir cihaz üretilmesini tavsiye etti.

Aslında Microsoft 2017 yılında Ulusal Perakende Federasyonu’nun Big Show etkinliğinde perakende odaklı bir dizi ürün tanıtmıştı. Bu ürünler arasında marketlerde test edilen Skip mobil uygulamasının bir versiyonu bulunuyordu. Alışveriş yapan kişiler Skip’i kullanarak aldıkları ürünü taratıp daha sonra alışverişleri bittiğinde telefonlarından ödeme yapabiliyor. Elbette Amazon kurduğu kasiyersiz modelin yeni örneklerini uygulamaya da devam ediyor. Chicago’da ve San Francisco’da açılacak Amazon Go mağazaları Amazon’un bu yarışta ipi göğüslemeye devam edeceğini gösteriyor.

 

 

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 29 Haziran 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

 

Umut Özbağcı
Datassist Bordro Servisi
CIO